бизнес план кофейни под ключ ✔ ПЕРСОНАЛЬНЫЙ КОФЕЙНЫЙ КОНСУЛЬТАНТ - АЛЕКСАНДР СЛАВИНСКИЙ

Скільки коштує відкрити кав’ярню мрії?

Одне з поширених запитань, поряд з питаннями про купівлю діючої кав’ярні, франшизи або розрахунком окупності вкладень – скільки коштує відкрити кав’ярню?
Усі ці питання об’єднує одне – гроші, з якими ви готові розлучитися, щоб ризикнути втілити свою мрію в реальність.

У будь-якого проєкту, пов’язаного з громадським харчуванням, включно з кав’ярнями, є два типи витрат – стабільні/контрольовані і мінливі/не контрольовані.
Давайте спершу їх і розглянемо!


Стабільні витрати (контрольовані) – це витрати, які не змінюватимуться протягом усього запуску і створення проєкту, не враховуючи курсу долара\євро, якщо живете не в країнах Євросоюзу і необхідно конвертувати їх у місцеву валюту. Але так чи інакше їхня ціна стабільна.

У стабільні витрати входить все обладнання для бару, кухні, вбиральні, меблі та освітлення, вентиляція та охолодження тощо. Усе що не має підводних каменів і прихованих додаткових витрат при створенні проєкту, що впливають на вартість. У такі первинні витрати також входить первинно закладена сума на оплату праці (1-3 місяці), щодо зрізу ринку (такі суми не змінюються різко і завжди мають свою вилку в кожний період. Оплата роботи дизайнера і консультанта проєкту. І не забудьте про податки, дозволи та бух облік.


Міниіві витрати (не контрольовані)  
– це ті, які не залежать ні від курсу, ні від проєкту, а на пряму пов’язані з невідомим під час створення проєкту. Це, здебільшого, ремонт і все пов’язане з комунікаціями. Завжди приділяйте достатньо часу та експертизи при закладенні грошей і старті робіт. Також сюди відносяться продукти харчування і скоропорт для кухні та бару. Їхня вартість залежить від об’єму закладу (посадка і метраж) і від часу, необхідного на опрацювання меню і навчання персоналу.

Крім основних двох типів витрат, є ще, як я їх називаю, “забувашки” та один із недооцінених ресурсів – час, що впливає на вартість запуску проєкту.

Забувашки  – це десятки дрібниць, які ми забули внести в бізнес-план у графу закупівлі. Через незнання, метушню і, нерідко, поспіх, забуваємо безліч маленьких деталей і дуже важливих атрибутів бару, кухні та елементів сервісу і комфорту для гостей. Наприклад ще одну мильницю або крем для рук, підставки для серветок або гачок для сумок.

Час – це найскладніше описуване й оцифровуване в цьому списку.
Він з легкістю, при затягуванні ремонту, що може вплинути на його вартість, підключає ще й вартість оренди приміщення за місяць або кілька тижнів. А якщо підібрали персонал і він в очікуванні, є ризики втрати кількох не ключових позицій або ви будете їм оплачувати очікування наперед (малоймовірно). Знову ж таки це додає хвилювання і метушню, якщо досвіду мало – стрес зростає і втрачається фокус.

Ваш персональний стрес у майбутньому матиме свою ціну, виражену в грошовому еквіваленті. Яку – цього ніхто не знає. У кожного свій поріг і різні способи повернути тонус, спокій і зійти з тонкої криги та не згоріти живцем.

Дуже важливо розуміти як, куди і чому вартість відкриття кав’ярні може змінюватися, зростати або падати – таке теж буває.

А тепер трохи конкретики і цифр.

Що потрібно для відкриття кав’ярні 30-40 м2 і скільки це коштує?
Це приблизний розрахунок, насамперед контрольованих витрат.

Базове обладнання, посуд і витратні матеріали + продукти (кава + алкоголь) обійдуться щонайменше в 350-400 000 грн, залежно від концепції проєкту. Якщо додати і міні-кухню, і базовий бар – множимо на 2-2.5. З умовою, що основне обладнання не буде найкрутішим, нове і хороше – так, але не топ-моделі. Топ-моделі обійдуться в 3-4 рази дорожче, знову ж таки ваша ідея і концепція та визначення вашої стратегії впливає на це.

Дизайн проєкт і консалтингові послуги обійдуться приблизно 6-8 000 €, залежно від фахівця і складності\задумки проєкту. 190-250 00 грн, але може дійти і до 300 000 грн

Меблі та базова зручність у середньому 5-10 000 € – 160-320 000 грн
Персонал обійдеться від 40 000 до 60 000 грн на місяць на старті.
Оренда плаваюча, від місця і міста залежить, приплюсуйте самі.

Ремонт та інші неконтрольовані витрати можуть бути більш нестабільні в розрахунках, як я і писав, і коливаються від 100 до 350 € за м2, а це 110 – 430 000 грн за все.

Додайте до цих цифр ще забувашки і час 🙂 від 5 до 15 % зверху.
Зазначу, що правильний і обізнаний дизайнер у парі з досвідченим консультантом заощадять вам час, нерви і ваші гроші.

Підіб’ємо приблизний підсумок
Запустити проєкт кав’ярні з базовим алкоголем і приємним ремонтом обійдеться вам
30 – 65 000 € – від 980 000 грн до 2 000 000 грн (з міні-кухнею) + вартість оренди додайте.

Але цього недостатньо для прийняття рішення – втілити свою мрію чи ні.

Тут ще дуже багато підводних каменів і особливостей ведення справ і розрахунку бізнес-моделі – про це в іншій статті. скоро….


?‍♂️З вами був Олександр Славінський, ваш персональний кавовий консультант!

Підписуйтесь на мій блог і не переключайтесь 🙂

 

 

 

Добавить комментарий